טיפול בחרדות – OCD
איך נזהה אם אנו סובלים מ- OCD?
OCD משמעו שאדם מוטרד מאובססיות.
אלו הן מחשבות טורדניות שאינן פוסקות, מחשבות חודרניות וחזרתיות, מציקות ומתסכלות, דמיונות או דחפים שאינם מבוססים על המציאות, אך גורמים חרדה רבה ורצון לדכא אותם. מחשבות אלו מסבות מצוקה נפשית עצומה עקב הקושי לשלוט בהן ולהפסיקן. המצוקה מחמירה לאור התובנה שהמחשבות לא תורמות ולרוב אינן הגיוניות. האובססיות מובילות את הסובל מ- OCD לבצע התנהגויות טקסיות, המכונות "קומפולסיות", באמצעותן הוא מנסה לדכא את האובססיות. הקומופלוסיות הן פעולות פיזיות ומנטאליות שאינן קשורות בהכרח למחשבות הטורדניות, אך מסייעות לאדם המבצע אותן להירגע, ולהאמין שבאמצעות ביצוען נמנע אסון.
אובססיות אופייניות הן לדוגמה, החשש להידבקות בזיהומים, חששות הנוגעים להתנהגות בלתי הולמת או אלימה. קומפולסיות נפוצות הן נטילת ידיים אובססיבית, חזרה על ביטויים או אגירת חפצים.
בכדי לענות על השאלה “האם אני סובל מהפרעה אובססיביבית קומפולסיבית?” יש לברר תחילה האם אתה עומד בקריטריון הראשון לאבחון OCD – קיומן של אובססיות וקומפלוסיות. האבחון מחייב גם שאותו אדם יקדיש זמן ניכר מיומו לאובססיות/ קומפולסיות, וכי הן יגרמו לפגיעה בשגרת החיים הרגילה, בתפקוד בעבודה, במערכות היחסים החברתיות ועוד.
במידה ואתם סבורים כי אתם סובלים מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית, מומלץ שתפנו לקבלת לייעוץ וטיפול. עם הטיפול הנכון OCD ניתן לשליטה, באופן המשפר משמעותית את איכות החיים.
יש לי מחשבות מטרידות, האם זה אומר שיש לי OCD?
מחשבות מטרידות המעסיקות אותנו במשך שעות ארוכות, טקסים קטנים שאנו מאמינים שיסייעו לנו להצליח או ירחיקו מאיתנו מזל רע ומחשבות מנקרות העוסקות בסוגית “האם זכרתי לנעול היום את הדלת?” קיימים אצל כולנו. אין זה אומר שכולנו סובלים מ-OCD.
הסובלים מ- OCD חווים אובססיות וקומפולסיות מוגזמות, בתדירות ממוצעת של לפחות שעה ביום, סובלים מחרדה ולחץ משמעותיים, כך שנוצרת פגיעה משמעותית בשגרת החיים ובתפקוד היומיומי, החברתי, האקדמי ועוד. הם מכירים בכך שהאובססיות והקומפולסיות שלהם מוגזמות, אך אינם מסוגלים להפסיק.
חומרת ה-OCD משתנה מאדם לאדם כאשר רק במקרים מועטים האדם מרגיש שהאובססיות הן כל ישותו, ובדרך כלל פשוט אינו יכול להרחיק עצמו מנטלית מהאובססיות. מכיוון שהריטואלים עלולים לגזול שעות ביום, יחסיהם האישיים והמקצועיים של הסובלים מ OCD עלולים להיפגע.
יש לשים לב לכך שבני נוער עם OCD עלולים להיות נתונים ללחצים רבים בניסיון להסתיר את התסמינים מן הסביבה, ולסבול מבעיות נוספות, כגון פוביה חברתית, דיכאון או הפרעות למידה.
האם OCD ניתן לטיפול?
בהחלט. הגישה הטיפולית שלי בהפרעה טורדנית כפייתית היא של "כאן ועכשיו". הטיפול מסיט את המוקד מהעבר לכיוון תרגול מעשי בהווה, במגמה לשפר את העתיד. כלומר, לחזור למעגל תעסוקתי, לימודים, חברה, משפחה וכדומה.
שיטת הטיפול הנפוצה, היעילה וכן המוכחת מעשית ומחקרית לטיפול בהפרעה היא השיטה שעושה שימוש באנטי-הימנעות. מדובר בטיפול המבוסס על חשיפה ועל מניעת תגובה. אם אדם מפחד מלכלוך, לדוגמה, חשובה דווקא חשיפה ללכלוך תוך כדי מניעת ביצוע טקסי הניקיון והרחצה לאחר מכן. אם המטופל חושב שלא סגר את הגז וקיים אצלו דחף לבדוק, חשוב שייצא מהבית מבלי לבדוק ומבלי לחזור אחר כך לבדיקה נוספת, וכדומה. שיטת טיפול זו "מאמנת" את המוח "לקחת סיכונים".
אני מזמינה אתכם להגיע לפגישת ייעוץ עימי על מנת לערוך עמכם היכרות ואתם איתי, לשמוע מה מטריד אתכם ובעיקר לבחון את אפשרויות הטיפול הטובות והמתאימות ביותר עבורכם. צרו עימי קשר ואשמח לסייע.