טיפול בדיכאון ומצבי רוח

דיכאון מול מצב רוח ירוד- מה ההבדל?

פעמים רבות אנו מרגישים שאנו בדיכאון בזמנים שבהם החיים מעמידים אותנו בפני התמודדות עם בעיות אישיות ובריאותיות שונות. כולנו סבלנו בתקופה זו או אחרת במהלך החיים מאפיזודות של עצבות, דכדוך ומצב רוח ירוד. למעשה רוב בני האדם מתבלבלים בין עצב זמני ובין דיכאון. קל מאוד להגיד שאנו סובלים ממצב רוח רע או לאבחן בטעות דיכאון לא מבוסס. אנשים אשר סובלים מדיכאון עוברים חוויה שונה לחלוטין מחוויית העצב, שכן התחושה הרעה מלווה אותם למשך זמן ארוך, פוגעת בתפקוד היומיומי שלהם וברוב המקרים מצריכה פנייה לטיפול.

דיכאון הוא בעצם סוג של מחלה הפוגעת במצב הרוח ופוגעת בתפקוד היום יומי, הן בגוף והן בנפש. דיכאון מגיע בסוגים שונים ורמות שונות של חומרה. הלוקים בדיכאון נבדלים זה מזה באורכן של האפיזודות, וכן באורך ההפסקות בין אפיזודה לאפיזודה. הטיפול בדיכאון כולל ברוב המקרים טיפולים שונים המלווים אף בטיפול תרופתי.

למרות שלמראית עין מדובר בבעיה מאוד ברורה, דיכאון יכול להסתיר את עצמו מעיני הסביבה וגם מהאנשים אשר סובלים ממנו בקלות מפתיעה. לכן, הדרך הטובה ביותר לאבחן אותו היא בעזרת התייעצות עם מטפל מקצועי.

תסמינים של דיכאון

דיכאון היא הפרעה שיכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים. על מנת לאבחן כי אדם סובל מדיכאון, ניתן לומר כי במידה ומופיעים אצל אדם לפחות חמישה מהסימפטומים המופיעים ברשימה, לפחות במשך שבועיים – הוא סובל מהפרעת דיכאון ורצוי לטפל בכך כמה שיותר מהר על ידי פנייה לטיפול של איש מקצוע. 

אחד התסמינים העיקריים הוא מצב רוח דיכאוני. תסמין זה מלווה בירידה דרסטית ברמת התפקוד והאנרגיה ביום יום המלווה במחשבות שליליות ואף אובדניות. מחשבות על מוות שכיחות מאוד בקרב אנשים הלוקים בדיכאון. המחשבות יכולות להיות מאוד כלליות, כמו לדוגמה "אף אדם לא ירגיש בחסרוני כשאמות" או "מה אני בעצם שווה בעולם הזה", אך בחלק ניכר מהמקרים מדובר על מחשבות ספציפיות יותר הקשורות לתכנון של מעשה אובדני. בנוסף לכך,

אדם הנמצא בדיכאון לרוב יאבד עניין בפעולות שבעבר עניינו אותו, בדגש על פעולות שבעבר הסבו לו הנאה. אדם זה בדרך כלל ירגיש תחושות שליליות מאוד ביחס לעצמו. בין היתר ירגיש חסר ערך, לא נאהב. חשוב מאוד לציין כי לרוב אין כל קשר בין המחשבות השליליות למציאות בשטח. לא אחת למעשה ניתן לראות אדם הזוכה להערכה מצד החברה ועדיין מרגיש חסר ערך.

כיצד דיכאון בא לידי ביטוי?

אדם הסובל מדיכאון קל לא בהכרח נראה כלפי חוץ חריג, אך בפנים הוא חש היטב שתפקודו אינו בריא כלל וכלל. התפקוד של הלוקים בהפרעה נמוך בהרבה מהפוטנציאל התפקודי שלהם. לדוגמא – אדם החווה פיטורין ממקום עבודתו, הוא עדיין יוצא מביתו, אך בפנים הוא שרוי בחוסר תאבון, הוא מתקשה לישון או לקום וכתוצאה מכך חש עייפות, הוא מתקשה להתרכז ולהגיע להחלטות, חש דימוי עצמי נמוך ומרגיש סוג של חוסר תקווה להמשך הקריירה שלו.

במקרים של דיכאון חמור יותר אדם הסובל מדיכאון, למשל בשל משבר גירושין קשה, יכול לשקוע ברגשות אשם קשים כמו – ייאוש ועצב, חוסר אנרגיה, כבדות, הוא מאבד עניין בסביבתו ובחייו האישיים, קושי בתפקוד הורות, ליקוי בדימוי עצמי, מחשבות אובדניות או ניסיונות אובדניים ועוד.

לרוב אדם הנמצא בדיכאון, חש כי משהו לא תקין אצלו, והוא מתקשה לגשת לטיפול מתאים, על הסביבה להיות ערניים לכך ולסייע לו לגשת לטיפול מתאים. אם הורה מרגיש כי בנו מתקשה בלקיחת החלטות, לוקה בהתקפי בכי ורגזנות יתר, מרגיש כי הוא עצבני וחסר רוגע – יש לשקול לגשת לטיפול בהקדם האפשרי.

מצב רוח ירוד

"באסה" היא תשובה נפוצה בקרב אנשים לשאלה "מה קורה?". פעמים רבות היא מתארת מצב זמני או אפילו רגעי של רצון לפרוק קצת מהעומס בעבודה, הלימודים, המתחים או הקשיים עם הילדים. פעמים אחרות, היא משקפת את מצב רוחו הירוד של הנשאל, מצב רוח שנמשך יותר מרגע או יום.

אומנם, רוב האנשים אינם מסתובבים מידי יום עם חיוך מאוזן לאוזן וטורחים לספר לכל מי שמוכן לשמוע עד כמה הם מאושרים, ונכון, חיי היום יום, העבודה, הלימודים, הילדים, ההורים, המשפחה, המשכנתא ועוד מהווים גורמים שנוטעים בנו דאגה מתמדת. אבל, אנשים רבים יודו, לאחר חשיבה מעמיקה ובכנות, שהם בסך הכל מרוצים מהבחירות שלהם בחיים ושבעי רצון מעצמם. אחרים, לעומת זאת, יתקשו להגיע לאותה מסקנה והם, באופן כנה, יודו שמרגישים זמן רב מדוכדכים, חסרי מצב רוח וחסרי חשק.

ברוב המקרים, סביר להניח שלאחר שיחלוף האירוע, או לפחות זמן מה מהופעתו של האירוע, יחלוף גם מצב הרוח הירוד. במקרים אחרים, מצב רוח ירוד, עלול להפוך לדיכאון מתמשך – במקרים מעין אלו, אנשים מתארים לא רק דכדוך או תחושה של "דיכי", אלא גם עייפות מוגברת, חוסר חשק לצאת, לבלות או לעסוק בפעילויות קבועות (למשל ספורט), חוסר רעב או חשק רב יותר לאכול מאשר בדרך כלל וכדומה.

מצב רוח ירוד יכול להופיע לאחר אירועים רבים, אשר בדרך כלל כרוכים בשינוי מסוים בחיים, מכוון או שלא. בין האירועים נמצאים פיטורין, פרידה מבן זוג, מוות של אדם קרוב, כישלון במבחן, לקראת מפגש משפחתי, לידה והורות טרייה, לקראת תקופת החגים או אפילו בואו של החורף.

מצב רוח ירוד- לא בהכרח מחמיר – אך גם לא חולף

מצב רוח ירוד יכול לחלוף מעצמו, להפוך לדיכאון או גם להימצא שם תמיד ברקע. אולי גם אתם מכירים את האנשים האלה שתמיד נראים "מצוברחים", תמיד משהו מפריע להם, מטריד או מעציב אותם.

אולי גם אתם חשתם כך במשך תקופה לא קצרה- שלא משנה מה קורה או מה אתם עושים – מצב הרוח לא משתפר, אתם מצליחים לתפקד, למלא את כל המשימות ואפילו מקיימים חיי חברה סבירים, אבל זה לא זה ויותר מכך – אתם לא יודעים למה. או לחילופין – אולי בן/בת הזוג שלכם בדיכאון ואינכם יודעים לזהות את מקור הבעיה, דבר שמשפיע מאד על מערכת היחסים שלכם.

אם הנכם חשים כך, או חושבים שאולי אתם סובלים מדיכאון חשוב לטפל בבעיה ללא דיחוי.
ישנן מגוון דרכים להתמודד עם מצב רוח ירוד והשיפור במצב הרוח הזה קשור במידה רבה בבירור המקור לתחושה זו. לעיתים, המקור ברור ואז נדרשת עבודה על התמודדות ומציאת דרכים לשינוי התחושה ולעיתים, בירור המקור אורך זמן ומהווה חלק משמעותי בהשגת השינוי המיוחל.

אני מזמינה אתכם להגיע לפגישת ייעוץ עימי על מנת לערוך עמכם היכרות ואתם איתי, לשמוע מה מטריד אתכם ובעיקר לבחון את אפשרויות הטיפול הטובות והמתאימות ביותר עבורכם. צרו עימי קשר ואשמח לסייע.

שירלי צוק

תאמו עימי פגישה

דילוג לתוכן